Пам’ятник картоплі з'явився на Житомирщині, де саме пройшов фестиваль на її честь. Попри дощ, сотні любителів картоплі зібралися в Овручі. Тут можна було скуштувати десятки страв  - від дерунів і голубців до калатуші й навіть картопляної бабки.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Дощ як з відра, але бажаючих віддати шану картоплі це не зупиняє.

Картопляні бабки, ватрушки і ковбаси: у житомирській області учасники фестивалю дивували рецептами

«Ми на Поліссі картопляники, у нас картопля варена, картопля жарена, картопля парена, ми дуже любимо картоплю», - каже учасниця заходу Наталія.

На фестивалі столи ломляться від картопляних страв. Тут і голубці з картоплею з печі і картопля в гарбузі… Тут десятки страв з картоплі. Все можна не лише скуштувати, але й розпитати рецепт.

Українські кльоцики у родині Мельник готували ще за прабабусі. «Картопелька  натирається власноруч, не на комбайні, добавляються грибочки, цибулька, все гарненько заливається сметанкою і запікається у печі», - ділиться рецептом Тамара.

Є і так звані картопляні штурханці. Як на вареники з сиром, але от тісто – з картоплею.

Дивують на фестивалі із фіолетовою картоплею. «Не містить крохмалю і готується як звичайна у печі із засмажкою», - роз’яснює учасник.

Усі страви фестивалю оцінює журі. Зізнаються, здивувати  картопляними наїдками їх важко, але учасникам фестивалю це вдається. «Дуже цікаві картопляні ватрушки, картопляна ковбаса,  дуже смачна, ми вже її скуштували», - хизується голова журі фестивалю картоплі Оксана Левківська.

Тут так люблять картоплю, що навіть пам’ятник встановили. Золота картопля у вигляді української жінки. «Руки в боки, одна  ніжка в бік, ось така вона господинька», - пояснює автор пам’ятнику Юрій Кравчук.

А от майбутнє картопляних страв з фестивалю не загубиться, адже міська влада хоче видати книгу з фестивальними рецептами.

Джерело