Чорний, бурий, червоний, білий. Шліфований або неочищений. Довгозернистий і круглий. На ятках магазинів від асортименту рису - очі розбігаються. Є навіть вирощений на українських полях.
Про те, як же вибрати найсмачніший і найкорисніший та що приготувати з рису - 20 вересня у всесвітній день рису йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
ЯК ВИРОЩУЮТЬ ТА ЗБИРАЮТЬ
В Україні рис вирощують на Херсонщині, де зараз саме жнива, а ще на Півдні Одещини.
А ось на дослідних ділянках єдиного в Україні Інституту рису, урожай ще достигає. На цих полях вирощують традиційні сорти. А ще - виводять і досліджують нові. Загалом в Україні зареєстровано більше 17 сортів. Але найбільше вирощують 3-4 сорти.
Для рису потрібно багато сонця і важкі глиняні ґрунти, які погано пропускають воду.
"Взагалі в Україні залишилося 30 тисяч гектарів. У зв’язку з анексією Криму половина рисових площ залишилася в Північному Криму", - зазначає директор Інституту рису НААН Володимир Дудченко.
Слід зазначити, що вітчизняного рису в магазинах - лише третина. Решта - імпортний.
За словами Дудченка, йому важко йому конкурувати із закордонним, тому, що мито при ввезенні складає від 5 до 10 доларів за тону.
Гуртова ціна українського рису - від 9 до 15 гривень за кілограм. Утім, українські фермери скаржаться: їм через здорожчання води та електроенергії рис вирощувати стає невигідно. Тому посівні площі вимушені зменшувати.
ЯК ОБРАТИ НАЙКОРИСНІШИЙ
На ятках супермаркета - рис не лише імпортний, але й український. Дієтологиня Юлія Трофімчук каже: її фаворит - нешліфований - темного кольору (від 35 грн/кг).
У цьому рисі - найбільше білків, жирів та клітковини. А ще - максимум фосфору, цинку, калію, кальцію і вітамінів групи Б.
Для приготування його необхідно замочити на ніч, а потім варити 23-30 хвилин.
А ось білий довгозернистий підійде для плову, там де потрібно, щоб рис не злипався (від 27 грн/кг).
Проте, експертка попереджає: під час обробки зерна облущують. Тому більшу частину своїх корисних властивостей - такий рис втрачає.
"У нього високий глікемічний індекс. Тому потрібно бути уважними людям, у яких цукровий діабет і зайва вага", - зазначає вона.
Це ж стосується і рису круглозернистого, який містить дуже багато крохмалю (від 21.60 грн/кг).
Тож, якщо вибирати серед шліфованого - краще вже пропарений (від 23 грн/кг).
Але, який би рис ви не вибрали - попереджає дієтологиня, - переїдати ним не варто. Бо навіть у здорових людей - можуть виникнути проблеми із шлунково-кишковим трактом.
ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ
Рецептами сицилійських аранчині (рисових кульок), а також рисового пудингу ділиться шеф-кухар Ілля Будчук.
Та спершу нагадує, що загалом стандарт для промивання рису – три чотири рази). Якщо ж не хочете мити рис – кухар радить брати пропарений шліфований.
АРАНЧИНІ
Зерна попередньо промивати не потрібно. Вони - для різотто:
рис одразу ж в окріп сипати не варто. Натомість - залити холодною водою - з розрахунку один до двох і поступово довести до кипіння.
для начинки сир Брі замотати у шинку (загалом начинки можна робити різні – від фаршових до овочів);
відварений рис на дві години поставити у холодильник;
сформувати з нього кульки;
далі паніровка – і обсмаження 4 хвилини до рум’яної скоринки.
ПУДИНГ
Змішати рис з молоком, цукром та ароматними бобами тонка (можна замінити корицею чи ваніллю);
додати за смаком маслом;
прикрасити карамелізованим інжиром.
Авторки: Тетяна Хомич, Олена Лоскун, Олена Ваніна
Джерело