Дев'ятикласник житомирського міського ліцею №1 Михайло Шубін власноруч розробив "Сонячну кухню", за допомогою якої можна нагрівати воду та їжу. Про це Суспільному розповів сам Михайло Шубін.

Хлопець протягом чотирьох років вивчав енергоефективність та перспективи використання снячних кухонь у Житомирській області.

"Я дослідив перспективи її використання в області, і вони виявилися дуже хороші. Її можна використовувати для того, щоб нагрівати їжу і воду, а також для того, щоб сушити овочі та фрукти", – сказав Михайло Шубін.

У Житомирі дев'ятикласник розробив кухню, яка працює на сонячній енергії

За словами хлопця, кухня збирає сонячні промені на пелюстки установки та відбиває їх в місце, де стоїть кастрюля з водою або їжею.

"У мене було три види таких сонячних кухонь: комбінована, концентрична та коробкова. У кожну з них я помістив посудину, в якій було пів літра води. Через 45 хвилин я перевірив і побачив, що вони нагрілися до температури близько 80 градусів, але ці досліди я проводив у літку. Восени та весною "Сонячна кухня" зможе нагрівати воду приблизно до 45 градусів", – розповів Михайло Шубін.

Першою користуватися сонячною кухнею почала бабуся хлопця Валентина Шубіна.

"Якщо гарне сонце, то ми підігріваємо тут воду і миємо цією водою посуд. Якщо нікуди не поспішаємо, то підігріваємо їжу, борщ, суп", – розповіла бабуся.

Зацікавленість фізикою з дитинства у хлопця помітив його батько Анатолій Шубін.

"Ми з ним у дитинстві ще розглядали природні явища, і я помітив зацікавленість до цього, – каже Анатолій. – Ми з дружиною підтримували його у цьому. Коли йому виповнилося 9 років – він брав участь у всеукраїнському конкурсі юних дослідників. Це йому на той час дуже сподобалося. І ось майже щороку він бере участь у різних конкурсах і створює якісь проєкти".

Наразі Михайло Шубін працює ще над двома проєктами. Хлопець планує розробити енергоефективний дитячий майданчик та енергоефективний фонтан.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram та Instagram

Джерело